- Seçmeme yardımcı ol
- Genel bakış
- Uzak gözlükleri ve okuma gözlükleri hakkında her şey
- Progresifler hakkında her şey
- Güneş Camları
- Çalışma gözlükleri hakkında her şey
- Spor gözlükleri hakkında her şey
- Çocuklar için gözlükler hakkında her şey
- Gözlük camı kaplamaları hakkında her şey
- Kontak lensler hakkında her şey
- Gözlük camı temizleme hakkında her şey
- Optometristte
- Home
- Daha iyi görme keşfi
- Görmeyi Anlamak
- İnsanlar neden farklı görürler?
İnsanlar neden farklı görürler?
Görme potansiyelimizin tümünün daha iyi kullanılması için daha zengin renkler, daha iyi gece görme, arttırılmış kontrast.
Renk algılaması, 3D görme veya gece görme: Hepsi bir kişiden diğerine değişir. Neden görme performansı bir kişiden diğerine bu kadar değişiyor, görmemizi nasıl iyileştirebilir ve görme potansiyelimizin tümünden faydalandığımızdan nasıl emin olabiliriz?
Bazı kişiler çok net görebilirken diğerleri farklı renkleri ayırt etmekte veya üç boyutlu görmekte sorunlar yaşar - fakat görme performansında neden bu kadar farklılıklar var? Gözleri sağlıklı olan genç insanlar yakın veya uzak için olsun gözlükleri doğru şekilde uygulanırsa neredeyse aynı görme kalitesinin keyfine varıyor. Doğru gözlük, görme performansındaki herhangi bir farklılığı etkin şekilde düzeltir. Fakat zaman geçtikçe bu daha zor bir hal alır çünkü kişiler arasındaki farklılıklar yaşla birlikte artabilir. 80 yaşına geldiğimizde, 20 yaşında görebildiğimiz kadar görmememiz hayatın bir gerçeğidir, görme netliği, renk ve mekansal algı ve gece görme kabiliyetimiz yaşla birlikte bozulur. 40 ila 50 yaşları arasında , tgöz merceği ve siliyer kası esnekliğini kaybetmeye başlar ve gittikçe farklı mesafelere odaklanamamaya başlarız. Bir kitabı gözümüzden iyice uzakta tutmak bu durumun tipik bir belirtisidir. Yaşlandıkça bu daha da kötüleşir.
Farklılıklar ayrıca, hayatımız boyunca yaşanan hastalıklara veya gözlükle düzeltilmeyen diğer rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkar –katarakt, glokom veya yaşa bağlı sarı nokta hastalığı bazı örneklerdir. Yani, görme performansının farklı seviyelerinin genelde patalojik bir arka planı vardır. Gece görme, retinamızdaki çubuk hücrelerin ne kadar iyi çalıştığına bağlıdır. Hava karardığında, kalan ışık retinaya ulaşmadan önce korneadan ve mercekten geçer. Ardından ışık burada beyin için sinyallere dönüştürülür. Bu işlem iki türlü reseptörle gerçekleştirilir: çubuk hücreler ve koni hücreler. Koni hücreler gün ışığında görmeden sorumlu, çubuk hücreler ise gece görmeden sorumludur. Bazı ender durumlarda, A vitamini eksikliği azalmış gece görme durumuna da sebep olabilir. Eksiklik giderildiğinde, alacakaranlık görmemiz yeniden iyileşir.
Kadın ve erkeklerin farklı renk algılaması vardır
Renk algılaması istisnai bir durumdur. Kadın ve erkekler genelde renkleri farklı algılarlar. Örneğin kadınlar dünyayı daha sıcak renklerle görür ve kırmızın farklı tonlarını genellikle erkeklerde daha iyi ayırt edebilirler. Öte yandan erkekler zayıf kontrastı ve hızlı hareketi algılamada daha iyidirler. Bunun evrimsel bir arka planı olduğu varsayılmaktadır: İlkel çağlarda, kadınlar örneğin yeşil çalılardaki kırmızı böğürtlenleri görebilmeleri ve erkeklerin de avlanmaları gerekiyordu. Bunda, doğmamış çocuğun beyninin görme merkezindeki sinir bağlantılarının ve hücrelerin oluşumunu desteklediği için testosteronun da belli bir rolü vardır. Fakat her cinsiyette bozulmuş renk görme ve renk körlüğü farklılığın sorumlusudur: Bir kişi crnk körüyse, her ne şekilde olursa olsun hiçbir rengi algılayamazken bozuk renk görmede renk spektrumunda değişme vardır – tüm renkler algılanabilir fakat farklı ton ve ufak farklılıklarla. Bu tipik bir "erkek problemidir": Erkek nüfusunun yüzde 8 ila 9'u kırmızı-yeşil kusurundan şikayetçidir, kadınlardan ciddi anlamda daha fazla (kadınlarda sadece yüzde 0,5 ila 0,8).
3D görme herkes için midir?
Filmlerde ve televizyonda "3D" nin popüler olmasına rağmen herkeste üç boyutlu görme yoktur. Bu durum özellikle kişinin bir gözünde bozukluk varsa ve diğer göz gibi iyi görmüyorsa söz konusudur. Bazen de beyinin özel olarak sıralanmış resimleri işlemesi ve bu tipik derinlik boyutunu oluşturması zordur. Beyinin, yeni duruma alışması için .o[unlukla zamana ihtiyacı olduğundan biraz sabır gerekebilir.
Görme potansiyelimizin tümünü nasıl kullanırız
Diğer önemli bir faktör görme netliğidir: Detayları ne kadar iyi ayırt edebiliyorum? Burada da daha önceki kural geçerlidir: Doğru gözlüğü olmadan, kullanıcı tüm görme potansiyelini kullanamaz ve detayın en ince noktaları kaybedilir. Sonuç olarak, gözlükle düzeltilebilecek algılamadaki farklılıklar bir kişiden diğerine değişiklik gösterir. Gerçekten de, birçok insandaki kişisel görme potansiyeli otomatik olarak yüzde 100'de bitmez ve hatta bu rakamı geçebilir bile. Bu hedefe ulaşmak için, göz muayenesi ve refraksiyon süreci, kullanıcının görme potansiyelinin maksimumunu almasını sağlamak amacıyla olabilecek en kesin şekilde olmalıdır. Daha fazla bilgi…
ZEISS Online Görme Kontrolü
Kontrast ve rengi ne kadar iyi görüyorsunuz? Görmenizi hızlı ve kolay bir şekilde buradan kontrol edin!
Bir kişinin diğerinden farklı gördüğünü nasıl anlıyoruz?
Ne kadar iyi gördüğümüz belirlemek için farklı birçok standart test mevcuttur. ZEISS, görme netliğini, 3D görmeyi ve kontrast görmeyi hızlı ve kesin şekilde test etmek için kullanılabilecek olan i.Polatest® testini kullanmaktadır. Renk algılaması Ishihara renk levhaları ile (psödokromatik levhalar da denir) test edilir. Bunlar, farklı boyut ve farklı ufak detayları olan renkli noktaları içeren plakalardır. Normal renk görmesine sahip kişiler bazı rakam veya harfleri görebilirken bozuk renk algılamasına sahip diğer kişiler göremez. Anomaloskop olarak bilinen bir cihaz bozuk renk görmeyi belirlemek için kullanılabilir ve renkli görmenin önemli bir rolünün olduğu mesleklerde (örneğin tren makinistleri, pilotlar, hatta elektrikçiler) uygunluğu test etmek için işverenler tarafından sıklıkla kullanılır. Daha fazla bilgi…
Keyfine vardığımız görme kalitesinin merkez öneminde olan görme netliğini test etmek ciddi anlamda daha kolaydır. Bunun için uzaktaki nesneleri görmek yeterlidir: Bazı detaylar görülebiliyor mu görülemiyor mu? Göz bakım uzmanları bu test için subjektif refraksiyon olarak bilinen bir prosedür kullanır: Gözün önüne sırayla farklı deneme camları yerleştirilir ve hastaya her durumda daha mı iyi yoksa daha mı kötü görüyor sorulur.
Gece görme, 3D görme ve renk algılama nasıl iyileştirilebilir?
Profesyonel olarak uygulanan gözlükler normalde gece görme, 3D görme ve renk algılama bozukluklarını düzeltir. Renk algılaması, her bir kullanıcının kişisel renk görme bozukluğuna uyarlanmış özel cam filtreleri ile optimize edilebilir. Camlar optimum şekilde uygunsa, antirefle kaplaması içeriyorsa ve hastanın mevcut refraksiyon durumunu düzeltiyorsa, renk algılamasının arttırılmasında anahtar bir katkıda bulunuyordur. 3D algılaması ve gece görme mükemmel şekilde uyan gözlüklerle de iyileştirilebilir. Camların gözün tüm görme bozukluklarını - görüntü bozulması olarak da bilinir - dikkate alması önemlidir. Bu nedenle bu görüntü bozukluklarının baştan belirlenmesi önemlidir. i.Profiler® ve i.Scription teknolojisine sahip gözlük camları gözdeki görüntü bozukluklarının tespit edilmesi ve düzeltilmesi ve zayıf ışıkta veya gece daha iyi görmeye erişilmesi için idealdir.
i.Scription teknolojisine sahip olmayan gözlük camları görüntü bozukluklarını sadece subjektif refraksiyonu temel alarak düzeltir. Refraksiyon değerleri deneme camlarının normalde iyice aydınlık ortamlarda kullanılmasıyla elde edilir. Muayene sonucu reçete bu nedenle gün ışığı şartlarına uygundur, fakat zayıf ışığa pek uygun değildir. Fakat i.Profiler® hastanın göz bebeği büyütülmüş şekilde de ölçüm yapar, böylece gece görme taklit edilir ve bu şekilde gerekli bilgi elde edilebilir. Sonuç olarak, gündüz şartlarında ve ayrıca zayıf ışıkta veya gece görmeyi sağlayan gözlük camları elde edilir. Aynı zamanda, kontrast algılaması da genellikle arttırılır çünkü retinadaki hale etkileri azaltılmıştır.
Retinanın burada anahtar bir önemi olması nedeniyle i.Profiler® renk algılamasını yeterli derecede test edemez, zengin, doymuş renklerin algılanması için keskin görmenin zorunlu olmasının gerektiği kanıtlanmıştır. Bu, daha net gözlük camlarının birçok durumda daha iyi renk algılamasına da neden olduğu anlamına gelmektedir.
Bu arada, çocukların gözleri de (yaklaşık 4 yaş ve üzeri) i.Profiler® kullanılarak alınan ölçümlerden faydalanabilir. Ölçüm sürecindeki yüksek otomatikleşme derecesi, göz bakım uzmanının makine ölçüm yaparken küçük hastası ile ilgilenmeye yoğunlaşmasını sağlar.
Sadece yaralanma veya katarakt gibi belli bir yaş üzerinde kaçınılmaz şekilde meydana gelen hastalıklar görme performansının gözlükle iyileştirilmesini imkansız hale getirmektedir. Mercek donuk ve bulanık bir hal alır. Bu durumda tek çare katarakt ameliyatıdır, ameliyatta bulanık mercek suni berrak bir mercekle değiştirilir.
Görme Profilim
Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun