- Seçmeme yardımcı ol
- Genel bakış
- Uzak gözlükleri ve okuma gözlükleri hakkında her şey
- Progresifler hakkında her şey
- Güneş Camları
- Çalışma gözlükleri hakkında her şey
- Spor gözlükleri hakkında her şey
- Çocuklar için gözlükler hakkında her şey
- Gözlük camı kaplamaları hakkında her şey
- Kontak lensler hakkında her şey
- Gözlük camı temizleme hakkında her şey
- Optometristte
- Home
- Daha iyi görme keşfi
- Sağlık + Koruma
- Göz alerjileri ve hızlı ilaçlar
Göz alerjileri ve hızlı ilaçlar
Etkili tedaviler, etkili koruma
Yaz mevsimi - bahar nezlesi mevsimi! Bahar güneşiyle dolu günler geldiğinde birçoğumuz yazın tembel, kararsız günlerinin gelmesi için can atarız. Oysaki birçok insanın aklında başka şeyler vardır: Kızarmış, kaşınan, sulanan ve dahası şişmiş gözlere neden olan korkunç alerjiler. Gözlük veya kontakt lens kullananlar için sorun daha da kötüdür. Suçlu: polen. Organlarımızın birçoğu alerjik reaksiyonlardan etkilenebilir ama gözlerimiz kesinlikle en çok etkilenen organlarımızdır. DAHA İYİ GÖRME göz alerjilerinin nedenlerini, tedavisini ve akut belirtileri hafifletecek mevcut tedavileri araştırdı.
Alerjik reaksiyon sırasında tam olarak neler yaşanıyor?
Vücutlarımız, kendisine yabancı veya muhtemel tehlike oluşturacak maddelerle temasa geçtiğinde, savunma süreci tetiklenir. Bu maddelerden bir tanesi alerjenlerdir. Bunlar, genel olarak bahsetmek gerekirse, organizma için tehlike oluşturmayan küçük proteinlerdir.
Fakat alerjisi olan kişiler, derimizde ve mukoza zarlarda çeşitli doku hormonlarının bırakılmasına sebep olan özel antikorlar üretirler. Alerjik belirtiler konusunda, bu hormonlardan en önemlisi histamindir: Vücudun birçok alerjik reaksiyonundan sorumludur, örneğin kaşınma, nefes tıkanması veya kan damarlarında artan genişleme.
Vücut ilk defa bir alerjenle karşılaştığında bağışıklık sistemi devreye girer. Bu süreç, her yeni temas gerçekleştiğinde yaşanır. Bunun anlamı: Vücut bir maddeye alerjik reaksiyon gösterdiyse, bunu asla unutmaz. Diğer bir deyişle, maddeyle tekrardan temas etmek çok hızlı alerjik reaksiyona sebep olur; genelde dakikalar içinde gerçekleşir fakat bazen bir saate kadar sürebilir.
Gözlerdeki reaksiyon özellikle ciddidir; konjonktiva ve mukoz zar yabancı maddeye derhal tepki gösterir, kan damarları genişler ve sıvı bırakılır. Bunu biz gözyaşı, akan burun, şişme veya kızarıklık şeklinde yaşarız. Gözyaşı alerjen maddeyi gözlerden dışarıya atar, dolayısıyla belirtileri yavaşça hafifletir
Yardım elimizin altında - doğru gözlük koruma sağlar
Bahar nezlesi mevsimi boyunca, ister güneş gözlüğü isterse de numaralı gözlüğünüz olsun, gözlük, rahatsız gözleriniz için ek koruma sağlayacaktır. Geniş saplı, bombeli model ve çerçeveler alerji şikayeti olanlar için idealdir. Bunlar, hassas gözleri parlak ışığa, hava akımlarına ve kısmen de olsa havada gezinen polene karşı korur. Daha fazla bilgi için…
Göz alerjisini ne tetikler?
Yıl içindeki mevsime bağlı olarak, genelde en çok sorunu polen çıkartıyor. Fakat gözlerimizdeki konjonktivayı tahriş eden başka birçok faktör de bulunur: hayvan tüyleri, toz akarları, mantar sporları, böcek zehirleri veya glutamat gibi bazı besin türleri intoleransı. Hastanın alerjisine tam olarak neyin sebep olduğunu bulması önemlidir. Dermatolog veya alerji uzmanları tarafından yapılabilecek bu amaca yönelik çeşitli testler bulunmaktadır. Bunlara bir örnek, özellikle polen alerjisini tespit etmek için kullanılan deri üstü (prick) testidir: Çeşitli polen türlerini içeren damlalar deri üstüne damlatılır ve deri üzerinde çizikler atılır. Merak etmeyin: Çizikler yaraya dönüşmez. Yaklaşık 20 dakika sonra doktor cildin gösterdiği reaksiyona göre alerjinin olup olmadığını, varsa neye karşı olduğunu söyleyebilir ve ardından uygun tedaviyi geliştirebilir.
Yama (patch) testi özellikle temas alerjilerini tespit etmek için kullanılır. Bu testte, hastanın sırtına birçok bant yapıştırılır. Bantlarda alerjiyi tetiklediği düşünülen suçlu maddeler bulunur. Bantlar normalde 24 ila 48 saat sırtta kalır ve ardından doktora gösterildiğinde cildin hangi maddeye alerjik tepki gösterdiği bir bakışta anlaşılır.
Göz alerjisi tedavi edilebilir mi?
Evet, mast hücresi stabilizörleri kullanımı içeren uzun soluklu bir tedaviyle (hassasiyet giderme) veya H1 önleyiciler olarak bilinen ilaç kullanımı yoluyla. Göz alerjisinin sebebi biliniyorsa, hipo veya hassasiyet giderme olarak da bilinen özel bir bağışıklık tedavisi, vakaların yüzde 70'inde yardımcı olur. Bu tedavide, hastanın alerjik olduğu madde üç yıl boyunca her altı ayda bir yüksek oranda seyreltilmiş şekilde tekrar tekrar uygulanır. Bu şekilde, vücut savunma reaksiyonlarını göstermeden alerjen maddeyi aşama aşama "kabul etmeye" başlar.
Hasta bu türden tedaviye cevap vermiyorsa, göz damlası veya burun spreyi şeklindeki özel alerji önleyici ilaçlar etkili bir alternatif olabilir. İlaç mast hücreleri stabilize eder, böylece içerdikleri histaminler bırakılmaz. Alerjik reaksiyon hiç ortaya çıkmaz veya çok az miktarda görünür. İlaç düzenli olarak ve aynı saatte alınmalıdır. Fakat bu tedbir amaçlı bir işlemdir ve akut belirtileri hafifletmez. Polen mevsimi başlamadan önce iki veya üç hafta boyunca günde birkaç defa alınır. Bu türden ilaçlar normalde reçetesiz olarak satın alınabilir.
Belirtiler akut veya ciddi ise örneğin ciddi kaşınma varsa, yüksek selektif H1 önleyiciler seçilmesi gereken ilaçlar olacaktır. Kan damarlarının anti-inflamatuar maddeler için konjonktivaya girebilmelerinde değişiklik yapar, histamin alıcılarını bloke eder ve böylece inflamatuar histamin reaksiyonunu önler. Bu maddeyi içeren göz damlaları sadece reçeteyle satılır.
Kontakt lens kullananlara ne yardımcı olur?
Yumuşak kontakt lens kullanıcıları, bahar nezlesinden şikayet ediyorlarsa özellikle dezavantajlı bir durumdadırlar. Alerji önleyici göz damlaları bahar nezlesinin belirtilerinin hafifletilmesinde mükemmel şekilde işe yarıyor olsa da, genelde yumuşak kontakt lensler tarafından çok iyi tolere edilmez çünkü sert kontakt lenslere göre daha büyük gözenekleri vardır. Göz damlaları bu gözeneklerde birikir ve kontakt lens malzemesinin parçalarını eritir, bu da konjonktivada ve korneada ilave tahrişlere sebep olur. Bahar nezlesinden şikayet eden yumuşak kontakt lens kullanıcıları için en iyi alternatif bombeli çerçeveli güneş gözlükleri veya günlük kullanılan kontak lenslerdir ("dailies"). Bu lensler doğrudan paketten çıkartıldığı için polenler üzerlerinde birikemez.
Günlük kullanım için pratik ipuçları
Aşağıdaki ipuçları polene maruz kalma oranınızı en aza indirmenize yardımcı olacaktır:
- Basit fakat etkili bir ipucu: Gözlüklerinizi her gün temizleyin. Yapay parfüm veya aşındırıcı cam temizleme maddeleri içeremeyen ZEISS'ın özel cam temizleme bezleriyle.
- Pencerelerinizi kapalı tutun ve odayı sadece belli zamanlarda havalandırın, kırsal alanlarda polenlerin en az olduğu saatler akşam 7 ila gece yarısı arasında, yerleşik alanlarda ise sabah 6 ila 8 saatleri arasındadır.
- Halı ve kilimleri elektrikli süpürgeyle süpürün veya laminantla veya parkeyle değiştirin.
- Yüzünüzü ve gözlerinizi günde birçok defa yıkayın, saçlarınızı yatağa girmeden önce yıkayın ve pencere kapalı uyuyun.
- Yatak odasında değil mümkünse banyoda soyunun. Banyoda, duştan vs. kaynaklanan nem, giysilerin üzerindeki polenin odada uçuşmasını önler.
- Araba kullanırken, camları kapalı tutun ve havalandırma sisteminde filtre olmasını sağlayın.
Görme Profilim
Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun