- Seçmeme yardımcı ol
- Genel bakış
- Uzak gözlükleri ve okuma gözlükleri hakkında her şey
- Progresifler hakkında her şey
- Güneş Camları
- Çalışma gözlükleri hakkında her şey
- Spor gözlükleri hakkında her şey
- Çocuklar için gözlükler hakkında her şey
- Gözlük camı kaplamaları hakkında her şey
- Kontak lensler hakkında her şey
- Gözlük camı temizleme hakkında her şey
- Optometristte
- Home
- Daha iyi görme keşfi
- Sağlık + Koruma
- Az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir mi?
Az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir mi?
Bu herkesin duyduğu popüler bir efsanedir: az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir. Yine de son araştırmalar bunun hiçbir biçimde doğru olmadığını gösteriyor.
Muhtemelen kış ayları, özellikle mum ışığında ya da baş ucu lambasının loş ışığında iyi bir kitabı okumak için fırsat bulabileceğimiz en ideal zamandır. Çocuklar bile örtü altına saklanıp cep feneri ile bunu yapmaktan hoşlanır. Yine de kendini bir kitaba gömmenin zevki genellikle yapılan şeyin gözlerimize zarar vereceği korkusuyla azalır. Neredeyse herkes bu cümleyi hayatının bir döneminde mutlaka duymuştur: "Işığı yak, gözlerine zarar vereceksin!" Fakat endişelenmeye gerek yok, karanlıkta kitap okumak hiçbir biçimde gözlerinize zarar vermez. Yine de okuma gözlüğünüze ihtiyaç duyarsanız, onları takmalısınız.
Bilim insanları, bugün bile bu konuyla ilgili tartışmaktadır: az ışıkta kitap okumak gözlerinize zarar verir. Fakat endişelenmek için bir sebep yok. Halihazırda az ışıkta kitap okumanın gözlere zarar verdiğini gösteren bir delil bulunmamaktadır. Yine de bir şey açıktır: az ışıkta kitap okuduğunuzda gözlerinize sözcükleri seçmek için daha fazla yük biner. Bu durum okumayı daha zor bir hale getirir,e gözler daha çabuk yorulur, muhtemelen kızarmış gözler ve baş ağrısıyla sonuçlanır. Buna rağmen, Amerikalı bilim insanlarının periyodik olarak yayınlanan British Medical Journal'daki araştırmaya göre gözler bu süreçten olumsuz etkilenmiyor.
Fakat gözlerimiz neden bu ekstra gerginlikten zarar görmüyor? Bunu anlamak için, gözlerimizin çalışma prosedürüne göz atmaya ihtiyacımız var. Az aydınlatma koşullarında harfleri seçmeye çalıştığımız zaman, gözün iki belirli bölgesi kullanılıyor: harfleri okumak amacı ile merceği korumak zorunda olan silier kaslar ve fotoreseptörler. Loş veya az ışıkta, ışığa duyarlı çubuksu retina hücreleri özellikle önemlidir. Özel bir pigment olan ve görme purpuru da denilen rodopsine ihtiyaç duyarlar.
Ortamdaki ışık azalınca moleküler yapı değişir. Sonuç: loş ışıkta kitap okumak çok daha yorucu olabilir. Yine de bu durum gözlere zarar vermez, dinlenirken ve kapandıkları anda durum düzelir. Yani eğer loş ışıkta kitap okumak isterseniz, gözleriniz için endişelenmenize gerek yoktur. Yine de, görme organlarınızın biraz mola vermesi iyi olur, ister kitabı bir süreliğine başka tarafa koyarak ister gözlerinizi kapayarak ya da küçük görme egzersizleri yaparak bunu sağlayabilirsiniz. Sadece birkaç dakikanızı alır ve sonra gözleriniz tazelenir ve yeniden çalışmaya hazır hale gelir. Ve ailelerin örtünün altında cep feneri ile kitap okuyan çocukları için endişelenmesine gerek yoktur, en kötü ihtimalle ertesi gün onları yataktan çıkarmak her zamankinden biraz daha zor olur!
Fakat ışığın loş ya da parlak olmasının önemi yoktur, eğer okurken harfleri seçmek için kitabı kendinizden uzak tutmanız gerekiyorsa, okuma gözlüğü kullanmaya ihtiyacınız vardır. Yaşlandıkça göz merceklerimiz esnekliğini kaybeder, bu yüzden bükülme yeteneğinde ya da "uyum sağlama" da azalma görülür ki bu artık yakın mesafelerin ayarlanamaması anlamına gelir. Bu sorunu yaşayanlar, kısa mesafelere odaklanmakta zorlanır. En iyi okuma tecrübesini garantilemek için, gözlükçünüz tarafından sizin için seçilen okuma gözlüklerini kullanmanız önemlidir.
Görme Profilim
Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun