- Seçmeme yardımcı ol
- Genel bakış
- Uzak gözlükleri ve okuma gözlükleri hakkında her şey
- Progresifler hakkında her şey
- Güneş Camları
- Çalışma gözlükleri hakkında her şey
- Spor gözlükleri hakkında her şey
- Çocuklar için gözlükler hakkında her şey
- Gözlük camı kaplamaları hakkında her şey
- Kontak lensler hakkında her şey
- Gözlük camı temizleme hakkında her şey
- Optometristte
- Home
- Daha iyi görme keşfi
- Görmeyi Anlamak
- Progresif gözlük camları için yeni standartlar 30 yıl önce ZEISS tarafından başvurulan bir patent ile nasıl belirlendi
Progresif gözlük camları için yeni standartlar 30 yıl önce ZEISS tarafından başvurulan bir patent (EP0039497) ile nasıl belirlendi
Optik mühendisliğin ilgi alanına giren özel bir görme problemi olan presbiyopi için destek - geçmişi ve bugünü
Presbiyopi, yakındaki nesnelere odaklanma becerisinin giderek azalması olarak tanımlanır ve her zaman gözlük camı üreticileri için önemli bir güçlük oluşturmuştur. Çünkü gözlük camlarının yüzeyleri işlendiği zaman, birçok farklı gözlük camı tipi bir araya getirilmektedir. Odak-dışı bölgeleri bulunmayan kusursuz progresif gözlük camı tasarımı (yani buna "kutsal kase" diyebiliriz) arayışı bugüne dek sürüyor. 1980li yılların başında, Carl Zeiss'in matematik departmanından genç bir çalışan progresif gözlük camlarının gelişiminde büyük bir başarıya imza attı.
Presbiyopisi olan kişilere uzaktan yakın mesafeye kadar düzenli görme sunan gözlük camları üretme fikri 20. yüzyılın başından beri gündemde olmuştur. Progresif gözlük camlarını bir gerçeğe dönüştürme girişimlerinden ilki 1909 yılında gerçekleştirilmişti. Ancak ne yazık ki bu girişim başarı elde edememişti. Camlarda çok fazla kusur bulunduğundan hiçbir zaman piyasaya sürülmediler. 1956 yılında, Société des Lunetiers'den Bernhard Maitenaz büyük bir buluş gerçekleştirdi ve progresif gözlük camları patentini aldı. Böylece bugünün progresif gözlük camları için temel taşları yerine oturtmuş oldu. Carl Zeiss 1970 yılından beri "Gradal" ismiyle bu tip progresif gözlük camlarının satışını yapmaktadır.
Yatay simetriyle progresif gözlük camları arasında nasıl bir bağlantı var?
1970li yılların sonlarında, daha üniversiteden yeni mezun olmuş genç bir matematikçi Carl Zeiss firmasına katıldı. Kendi insiyatifiyle, yalnızca kanal tekniğini kullanarak zaman alan matematiksel gözlük camı ve alan hesaplamaları gerçekleştirerek yeni standartlara uygun, yeni progresif gözlük camları geliştirmekle kalmamış ve aynı zamanda bunu yapabilmek için gereken bilgisayar programlarını da yazmıştır. Ve bunu gerçekleştirdiği günlerde son derece sınırlı bir bilgisayar kapasitesi hüküm sürüyor, delgili kartların ile ana bilgisayarlar kullanılıyordu.
Genç çalışanımızın yalnızca bir hedefi vardı: geleceğin gözlük kullanıcılarına daha iyi ve daha doğal görmelerine yardımcı olacak, rahatça kullanıp, tolere edebilecekleri bir progresif gözlük camı sunmak. O zamanlar bunların hiçbiri öyle sıradan sayılabilecek şeyler değildi.
1981 yılında doğrulandığı üzere, Carl Zeiss firmasına EP0039497 patenti verildiği zaman, matematikçi Gerhard Fürter, matematik bölümünün başkanı Hans Lahres ile birlikte progresif gözlük camlarının geliştirilmesinde bir dönüm noktasına ulaştı. Böylece kişiye özel progresif gözlük camlarına, doğru hayati bir adım atılmış oldu.
Peki ya "Gradal HS" progresif gözlük camlarının nesi bu kadar yeni ve devrim niteliğindeydi?
1983 yılında, Carl Zeiss yenilikçi "Gradal HS" progresif gözlük camlarını piyasaya sürdü. Bu yeni gözlük camlarının en önemli özelliği Gerhard Fürter tarafından geliştirilen "yatay simetrisi" idi (HS: Horizontal symmetry). Bu özellik, sağ ve sol göz için eşdeğer görme algısını garanti etmenin yanı sıra rahat bir binoküler görme yani stereoskopik görmeyi garanti etmektedir. Rahatlık seviyesi ve tolere edilebilirliği önemli oranda iyileştirilmiştir. Yatay simetri, gözlük kullanıcısının her iki gözle de bir nesnenin eşit oranda net bir görüntüsünü elde etmesini sağlar.
O dönemde progresif gözlük camları hakkında bir başka çelişkili konu da yakın mesafe aralığında görme alanıydı. Uzak mesafe aralığında görme alanın aksine, okuduğumuz zaman, bakışlarımız yalnızca aşağı doğru inmez, aynı zamanda burnumuza da yaklaşır. Gradal HS camlarından önce, progresif gözlük camları bu nedenle her iki yanlarında yaklaşık olarak 10° buruna doğru döndürülmüştü. Ne yazık ki, bu yatay simetrinin artık korunamadığı anlamına gelmekteydi. Fürter yakın mesafede gözlük camlarını döndürme ihtiyacını ortadan kaldırmayı başardı. Bunun bir sonucu olarak, stereoskopik görme için yatay simetrinin avantajları muhafaza edilmiş oldu. Aberasyonlar önlenmiş oldu. Kullanıcıları, gözlük camlarına genel olarak daha iyi uyum sağlayabildiler. Sonuç olarak, kullanıcılar özellikle yakın mesafede (örneğin kitap okurken) daha geniş bir görme alanı sayesinde yeni progresif gözlük camlarına çok daha rahat bir biçimde uyum sağlayabildiler. Ayrıca, olağanüstü görüntüleme özelliklerine sahip daha ince ve düz gözlük camlarının üretilmesi de mümkündü, böylece gözlük kullanıcıları aynı anda hem net görüp hem de iyi görünebilmekteydi.
ZEISS Online Görme Kontrolü
Kontrast ve rengi ne kadar iyi görüyorsunuz? Görmenizi hızlı ve kolay bir şekilde buradan kontrol edin!
Progresif gözlük camlarında bugün
Yıllar içinde, genç matematikçi Carl Zeiss'te önemli bir lider konumuna geldi ve günümüzde, halen bu konumda görev yapmaya devam etmektedir.
Gradal HS'in geliştirilmesinden beri progresif gözlük camlarında dev gelişmeler meydana gelmiştir ve günümüzde bu gelişmeler halen sürmektedir. Göz akrobasileri ve uzun sürem alışma süreleri artık geçmişe kalmıştır. Progresif gözlük camları kendilerine pazarda sağlam bir konum edinmiş ve son derece popüler bir ürün haline gelmiştir. Progresif gözlük camları, yüksek oranda kişiselleştirilebilmektedir - adeta gözünüz için özel olarak hazırlanmış gibi. Kişiye özel progresif gözlük camlarının son nesline ZEISS'in IndividualFit™ ve Luminance Design™ teknolojisi örnek verilebilir.
Görme Profilim
Kişisel görme alışkanlıklarınızı şimdi belirleyin ve kişiselleştirilmiş gözlük camı çözümünüzü bulun.
Yakınınızdaki ZEISS Gözlükçüsünü Bulun